Tinbergen, de Nederlandse loonpolitiek en de sociaaldemocratie: een discussiedossier

Een inleiding

Authors

  • Aad Blok Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

DOI:

https://doi.org/10.52024/tseg.14852

Abstract

In 2021 verscheen de biografie van Nederlands bekendste econoom, Jan Tinbergen (1903-1994). Als historicus van het economisch denken heeft Dekker vanzelfsprekend veel aandacht voor Tinbergens wetenschappelijke werk en voor zijn grote invloed op de ontwikkeling van de economische wetenschap als toegepaste wetenschap. Het centrale thema in Dekkers biografie is Tinbergens succesvolle project om van de op wiskunde gebaseerde moderne economie een echte beleidswetenschap te maken. De wetenschappelijke ontwikkeling van het vak staat bij Tinbergen altijd in dienst van de toepassing in het economisch beleid. Hoewel zijn inzet daarmee technocratisch kan worden genoemd, worden de doelstellingen van dat beleid voor Tinbergen bepaald door zijn levenslange socialistische politieke overtuiging en sociale bewogenheid. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Aad Blok, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Aad Blok is executive editor van de International Review of Social History en hoofd van de publicatieafdeling van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Published

2023-09-12

How to Cite

Blok, A. (2023). Tinbergen, de Nederlandse loonpolitiek en de sociaaldemocratie: een discussiedossier: Een inleiding. TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 20(2). https://doi.org/10.52024/tseg.14852

Issue

Section

Debate Article