Wanbedrijven en overtredingen te Amsterdam en Leiden Een introductie op twee datasets, 1850 - 1905

Authors

  • Marije Van der Windt Universiteit Leiden
  • Suzanne Tegelaar Universiteit Leiden
  • Marion Pluskota Universiteit Leiden
  • Roos Van Oosten Universiteit Leiden

DOI:

https://doi.org/10.18352/tseg.1119

Keywords:

Rechtsgeschiedenis, negentiende eeuw, Leiden, Amsterdam

Abstract

De Nederlandse rechtbankarchieven uit de negentiende eeuw herbergen een schat aan informatie over allerhande strafbare gedragingen en de personen die deze pleegden. Echter, in vergelijking met andere tijdvakken heeft de negentiende-eeuwse criminaliteit in Nederland op betrekkelijk weinig aandacht van historici mogen rekenen en met name de archieven van de lagere rechtbanken, die van arrondissementen en de kantons, zijn weinig onderzocht. De constatering van deze lacune vormt de aanleiding om de dataset die uit het onderzoeksproject ‘Dangerous Cities: Mapping Crime in Amsterdam and Leiden, 1850 – 1913’ is voortgekomen op easy.dans.knaw.nl openbaar te maken, om dit aspect van de negentiende-eeuwse Nederlandse geschiedenis en met name het archiefmateriaal van de arrondissementsrechtbank en het kantongerecht onder de aandacht te brengen.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marije Van der Windt, Universiteit Leiden

Marije van der Windt is als student MA History en MA Modern Middle Eastern Studies verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij is als research trainee betrokken geweest bij het project ‘Dangerous Cities: mapping crime in Amsterdam and Leiden, 1850-1913’. Momenteel is zij als student-assistent werkzaam bij het project ‘Gevaarlijk Amsterdam: Criminaliteit in kaart, 1850 – 1913’.

 

Suzanne Tegelaar, Universiteit Leiden

Suzanne Tegelaar is als student MA History verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij nam als student-assistent deel aan het project ‘Crime and Gender 1600 – 1900: a comparative perspective’ en is als research trainee betrokken geweest bij het project ‘Dangerous Cities: mapping crime in Amsterdam and Leiden, 1850-1913’. Momenteel is zij als student-assistent werkzaam bij het project ‘Gevaarlijk Amsterdam: Criminaliteit in kaart, 1850 – 1913’.

Marion Pluskota, Universiteit Leiden

Marion Pluskota is als universitair docent werkzaam aan het Instituut voor Geschiedenis bij de Universiteit Leiden. Haar onderzoeksveld richt zich met name op criminaliteit, gender en urban history in Europa en de koloniën tussen de achttiende- en vroege twintigste eeuw. Daarnaast was zij als projectleider betrokken bij het project ‘Dangerous Cities: mapping crime in Amsterdam and Leiden, 1850-1913’, gesubsidieerd door het Research traineeship programma van Leiden Universiteit Geestwetenschappen faculteit.

Roos Van Oosten, Universiteit Leiden

Roos van Oosten is als assistent professor werkzaam bij de Universiteit Leiden en focust zich op Middeleeuwse- en stedelijke archeologie. Haar onderzoeksveld richt zich met name op sanitatie en hygiëne in het laat-middeleeuwse en vroegmoderne stedelijk landschap. Daarnaast was zij als tweede projectleider betrokken bij het project ‘Dangerous Cities: mapping crime in Amsterdam and Leiden, 1850-1913’.

Downloads

Published

2020-02-26

How to Cite

Van der Windt, M., Tegelaar, S., Pluskota, M., & Van Oosten, R. (2020). Wanbedrijven en overtredingen te Amsterdam en Leiden Een introductie op twee datasets, 1850 - 1905. TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 16(3-4), 83–94. https://doi.org/10.18352/tseg.1119

Issue

Section

Research Article